Flexibel bouwen: een oplossing voor huisvesting voor kwetsbare groepen?

De komende tien jaar moeten er bijna een miljoen nieuwe huizen gebouwd worden. En dat
is nodig, want het tekort aan woningen is groot en treft ook groepen waar je misschien niet
direct aan gedacht zou hebben. Zoals arbeidsmigranten. Of mensen die door een scheiding
of vervelende thuissituatie dringend een nieuwe woning nodig hebben. Het bouwen gebeurt
vooral met de traditionele manier van bouwen, maar ook flexibel bouwen wordt steeds
populairder. Zou deze manier van bouwen een oplossing kunnen zijn voor de huisvesting
van kwetsbare groepen? In dit artikel zetten we het een en ander op een rij.

Weinig doorstroom in de huidige markt

Het woningtekort treft groepen uit de hele samenleving. Vooral aan betaalbare woningen in het middensegment is een groot tekort. Ook sociale huurwoningen zijn eigenlijk niet meer te vinden. Het gevolg: jongeren blijven langer thuis wonen en studenten die eigenlijk al afgestudeerd zijn wonen nog in hun studentenkamers. Tegelijkertijd blijven senioren steeds langer thuis wonen. Dit alles zorgt voor een minder doorstroom in woningen en daarmee minder beschikbare woningen. En dat treft ook kwetsbare groepen. Zij leven soms in slechte omstandigheden. Flexibel bouwen kan helpen.

Snel en flexibel

Het grootste voordeel van flexibel bouwen is dat het snel bouwen is. Vaak kunnen gebouwen tot wel twee keer zo snel gerealiseerd worden als gebouwen die op de traditionele manier gebouwd zijn. En dat is prettig, want kwetsbare groepen hebben vaak op korte termijn woonruimte nodig. Daarnaast worden de gebouwen niet voor niets ‘flexibel’ genoemd. De indeling kan gemakkelijk aangepast worden en het gebouw of de woning kan zelfs uitgebreid worden als dat nodig is. Ook aan comfort hoeft geen gebrek te zijn. De flexibele woningen zijn in elke gewenste afwerking mogelijk. Maar zelfs als voor een eenvoudige of standaard uitvoering gekozen wordt, is het zodanig uitgevoerd dat het toch als een (tijdelijk) thuis kan voelen.

Verplaatsbaar indien nodig

Veel mensen uit kwetsbare groepen hebben tijdelijk onderdak nodig, voordat ze doorstromen naar een vaste woning. Ook daarom is flexibel bouwen zo’n goede oplossing. Deze gebouwen kunnen namelijk zowel permanent als tijdelijk geplaatst worden. Is een gebouw niet meer nodig? Bijvoorbeeld omdat de mensen een nieuwe woning toegewezen hebben gekregen? Dan is het gebouw relatief gemakkelijk te demonteren. Op een andere locatie kan het dan weer opgebouwd en hergebruikt worden. Is het gebouw echt niet meer nodig? Dan wordt alles gerecycled. Wel zo goed voor het milieu.