Alles wat je moet weten over de lijnlaser

Een lijnlaser is ideaal als je nauwkeurig moet werken. Een lijnlaser helpt bijvoorbeeld secuur haaks of waterpas te werken. Door deze functies is een lijnlaser perfect te gebruiken bij het betegelen van wanden, plaatsen van keukens, uitlijnen van zaken en plaatsen van een tussenmuur. Er zijn verschillende soorten lijnlasers: de puntlijnlaser, de kruislijnlaser en de multilijnlaser.

Wat is de puntlijnlaser?

De puntlijnlaser is een zeer nauwkeurig instrument. Dit laserapparaat projecteert een punt, waardoor je bijvoorbeeld loodrecht kunt boren. Ook kun je hiermee bijvoorbeeld een lamp precies in het midden van de eettafel ophangen. Met dit type laser kun je dus een loodlijn van beneden naar boven trekken en rechte hoeken uitstellen. Je hebt ook apparaten die de kruislijn en puntlijn met elkaar combineren. Zo worden alle voordelen van de puntlijnlaser en kruislijnlaser gecombineerd.

lijnlaser

Wat is de kruislijnlaser?

Bij de kruislijnlasers werk je met minimaal twee elkaar kruisende lijnen. Een laserlijn is voor horizontale uitlijning en de tweede voor de verticale uitlijning. Met dit type laser kun je dus bijvoorbeeld stopcontacten goed uitlijnen of kabelgoten monteren of bevestigingsankers uitlijnen. Het nadeel van deze laser is dat het snijpunt van de lijnen altijd op de muren geprojecteerd wordt. Wanneer je een tussenmuur wil plaatsen, is een kruislijnlaser kortom niet genoeg. Een multilijnlaser biedt hier uitkomst.

Wat is de multilijnlaser?

Een multilijnlaser zorgt voor drie secure 360 graden lijnen. Een lijn is voor horizontale uitlijning. Lijn twee is voor de verticale uitlijning. En de derde lijn is ook voor verticale uitlijning. De tweede en derde lijn zijn verticaal onder een hoek van negentig graden. De lijnen zijn zichtbaar op de vloer, plafond en muur. Een multilijnlaser projecteert laserstralen kortom helemaal rondom, terwijl een kruislijnlaser alleen naar voren projecteert.

Andere lijnlasers

Naast bovenstaande lijnlasers heb je ook nog andere lijnlasers, zoals de tegellijnlaser. Dit is een lijnlaser met meerdere laserstralen. Deze tegellijnlaser is uitermate geschikt voor het snelle en nauwkeurige plaatsen van tegels. Welke lijnlaser je ook kiest, alle lijnlasers zijn zelf nivellerend. Dit houdt in dat het apparaat de laser automatisch waterpas zet. De ondergrond waarop je het apparaat plaatst hoeft dus niet honderd procent waterpas te zijn. De nivelleergraden geven aan hoe schuin het apparaat kan staan om toch nog de waterpascorrectie te kunnen toepassen. Worden deze graden overschreden dan gaat de laser knipperen.

Ontvangers

Sommige lijnlaser apparaten zijn uit te breiden met zogenaamde ontvangers. De laser zendt dan een signaal uit dat door een ontvanger opgepikt wordt. De ontvanger heeft een LCD schermpje. Hierop kun je zien wanneer de laserlijn een vast punt op de ontvanger raakt. Met een snelle piep geeft hij aan, wanneer je in de buurt bent. Het signaal dat wordt uitgezonden heeft een groter bereik dan de laser zelf. Met een ontvanger kun je kortom het bereik van die laser enorm verhogen. Een ander belangrijk voordeel is dat de laserlijn niet langer zichtbaar hoeft te zijn om toch met het apparaat te kunnen werken. Wanneer je de laser inzet om buitenhuis te werken, is een ontvanger kortom een vereiste aangezien door het zonlicht de laserstraal nauwelijks zichtbaar is.