Naar de tandarts of toch de kaakchirurg?

We kennen allemaal het advies om 2 keer per jaar naar de tandarts te gaan om je gebit te laten controleren. De tandarts loopt al je tanden na en controleert of er geen gaatjes zitten. Waar hij of zij deze wel vindt, zal hij de gaatjes voor je vullen. Zo krijg je geen last van je tanden en je mond en kun je ongestoord weer eten en drinken wat je wilt. Toch zijn er ook momenten waarop je naar een kaakchirurg wordt verwezen. Wat is nou het verschil?

Kaakchirurg is een medisch specialist

Mogelijk ben je in aanraking gekomen met een kaakchirurg om je verstandskiezen of andere kiezen te laten trekken. Een kaakchirurg is namelijk opgeleid om medisch specialistische handelingen te verrichten. Hij of zij heeft naast een tandartsendiploma ook een artsendiploma en is vaak werkzaam in het ziekenhuis.

Een kaakchirurg doet ook meer dan alleen kiezen trekken. Je kunt bij een kaakchirurg terecht voor mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Hij of zij behandelt letsels van beenderen van het aangezicht. En ook de huid en slijmvliezen horen bij de specialisatie van deze specialist.

Naar de kaakchirurg met een verwijzing

Is het weer tijd voor je halfjaarlijkse controle van je tanden, dan kun je eenvoudig een afspraak maken bij je tandarts. Bevalt je eigen tandarts niet goed, dan ben je vrij om een andere tandarts te kiezen en je daar in te schrijven. Voor een afspraak bij de kaakchirurg is het nodig dat je een verwijzing krijgt. Je kunt hier dan ook niet zomaar binnenlopen.

Snel aan de beurt

Heb je een verwijzing dan kun je contact opnemen met de kaakchirurg om een afspraak in te plannen. In veel gevallen zal er een korte wachtlijst zijn van 3 tot 6 weken. Je zult hier weinig van merken, want meestal kan er meteen een afspraak worden ingepland met je. Handig, want dan heb jij ook nog de tijd om zelf de nodige voorbereidingen te treffen.

Besef je dat deze afspraken namelijk wat langer duren dan een controle van 15 minuten bij een tandarts. Bovendien is de kans groot dat je bij de behandeling een verdoving hebt gekregen, waardoor je mond wat ongevoelig is en soms wat raar eruit ziet. Goede reden om die belangrijke vergadering aansluitend op je bezoek aan de kaakchirurg maar vast te verzetten.

bij de kaakchirurg

Naar de kaakchirurg met spoed

Als je 3 weken moet wachten op een afspraak, dan zal dat in veel gevallen geen probleem zijn. Toch kan het voorkomen dat jouw vraag of klacht dusdanig urgent of pijnlijk is, dat het advies van de verwijzer is om je toch sneller te laten zien door de kaakchirurg. De verwijzer kan er dan voor kiezen om een spoedverwijzing te maken.

De kaakchirurg heeft meestal dagelijks een klein beetje ruimte gereserveerd om aan deze spoedaanvragen te kunnen voldoen. Laat bij voorkeur de verwijzer meteen zelf telefonisch contact opnemen met de kaakchirurg voor overleg. Zo kan de kaakchirurg met spoed een afspraak voor jou maken, soms zelfs op dezelfde dag nog.